# #
гр. Бургас, ул. "Княз Борис I-ви", № 2, ет. 1, каб. 4 056 536 598 , 0885700943, 0887 923 230 ivankapashova@yahoo.com

Ортодонтия

Ортодонтия

Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с неправилно подредените зъби и неправилните съотношения на зъбните дъги и челюстите. Сами по себе си, те не са заболяване, но са предпоставка за по-ранната поява и по-тежкото протичане на всички заболявания в устната кухина.

Естетика

Красивата усмивка има огромно значение за нашето самочувствие и за това как ни посрещат. Широката сияйна усмивка е задължителна за все повече професии. Тя е едновременно условие за успех и белег за неговото постигане.
Хората с лоши зъби избягват да се усмихват, прикриват устата си, притесняват се да говорят пред публика.
В много от случаите, с подреждането на зъбите се възстановява хармонията между устните, брадичката и носа и се подобрява общият вид на лицето в профил и фас. Зъбите се явяват опора на устните и до голяма степен определят колко изразени ще са бръчките около устата. Хубавата зъбна редица подмладява лицето.

Здраве

Подреждането на зъбите е една от най-разумните инвестиции, защото освен че ще подобри външния вид, ще осигури и здраве.
Кривите зъби се поддържат и почистват много по-трудно. Това може да доведе до увреждане на самите зъби (кариес и неговите усложнения) и до възпаление на венците (гингивит), което се проявява с болка, кървене и лош дъх. Без лечение възпалителният процес обхваща и костта, която държи зъбите (пародонтит), и тя започва да се стопява и зъбите се разклащат. Допълнителен фактор за това е неправилната захапка, защото тогава дъвкателните сили се разпределят неравномерно и едни участъци се претоварват, а други изобщо не функционират. Постепенно зъбите започват да се разкривяват под действието на сили, които нормално не им влияят - език, устни, срещуположни зъби. Най-често те се изместват вестибуларно напред и между тях се появяват разстояния. На този етап, запазването им е свързано със сложно, продължително и скъпо лечение, с участието на няколко специалисти.

Животът с брекети...   продължава.

Хранене - трябва да внимавате какво и как ядете. Ще можете да ядете всичко, но по-внимателно, защото някой брекет може да се разлепи. Ако това се случи, може да бъде залепен, но това допълнително удължава лечението, тъй като не можем да преминем на следващия етап, а оставаме на същия или се връщаме назад. Ето защо е добре да се избягват много твърди и  лепкави храни - ядки, пуканки, коричките на препечени филийки, дъвчащи бомбони и др. Не отхапвайте твърди храни на предните зъби - ябълка, морков, праскова, а ги режете на парченца и ги дъвчете на задните зъби. Трябва особено да се внимава с костилки от маслини, череши, сливи и други плодове.

Говор

Брекетите са изцяло от външната страна на зъбите и не променят говора по никакъв начин.

Дискомфорт

Поставянето на брекетите е съвсем безболезнено, защото те се лепят със специално лепило. Първите няколко дни брекетите дразнят устните и бузите, но постепенно лигавицата свиква с променения релеф и ще спрете да ги усещате. Освен това зъбите изтръпват и е желателно да ядете по-меки храни (супи, млека, картофи). Повечето пациенти имат минимални оплаквания, но други вземат обезболяващи. Степента на дискомфорт зависи от това колко са криви зъбите и от психическата нагласа. Обикновено този период трае от 3 до 5 дни, като най-критичен е денят след слагане на брекетите. С всеки изминал ден ще се чувствате все по-добре и брекетите ще станат част от вас (няма да ги усещате).

Хигиена

Брекетите се залепват върху зъбите с лепило, което е подобно на материалите, от които се правят белите пломби. Самите брекети и лепилото не увреждат зъбите по никакъв начин, но около тях остава храна и тя може да предизвика бели петна и кариеси, а венците да се възпалят. Ето защо перфектната хигиена е основно изискване към ортодонтските пациенти. Това означава, че зъбите трябва да се мият сутрин и вечер поне по 3 минути (по часовник), както и след всяко хранене. Необходимо е да се прави почистване на зъбния камък на всеки шест месеца и брекетите не пречат на почистването.
В началото на лечението ние ще Ви обясним подробно всичко за поддържане на зъбната хигиена, ще Ви напомняме и помагаме при нужда.

Отношението към брекетите

Всички се притесняват как ще изглеждат с брекети и как ще ги възприемат околните. Имайте предвид, че кривите зъби се забелязват не по-малко и със сигурност правят лошо впечетление. Постепенно пациентите с брекети придобиват самочувствието и удовлетворението на хора, които имат високи изисквания към себе си и се грижат за това. Те с удоволствие разказват на познатите си за брекетите и горещо им ги препоръчват.
Хората проявяват интерес и разпитват за брекетите, защото това е модерно и престижно лечение. Скоро ще видите, че те искрено се радват на Вашия успех.

Видове брекети

Външните (вестибуларни) брекети могат да бъдат метални или естетични. Те са фабрично изработени и се купуват в комплект за всеки пациент, а ортодонтът ги залепва върху зъбите. На пазара се предлагат десетки видове брекети. Те са търговски продукт и естествено всеки производител рекламира своите като "най-добрите". В същото време има както качествени брекети, така и доста некачествени. От вида на брекетите, както и от тяхната изработка зависят много неща по време на лечението - здравина на залепване, точност при позициониране, твърдост, гладкост, колко драскат и повдигат устните, ще се промени ли цвета им по време на лечение, доколко ще се прояви заложената прескрипция и т. н.

Металните брекети са по-подходящи за деца, защото прозрачните са наистина прозрачни и децата не ги виждат много добре и по-трудно ги мият.

Ние работим с МВТ металните брекети на Ormco, Viktory на ЗМ, както и с Alexander LTS на American Ortodontics.

Естетичните брекети се виждат по-малко и от 1,5-2 метра изобщо не се забелязват. Те са по-скъпи като материал и освен това, ако един брекет се разлепи, рядко може да се залепи отново и трябва да се смени с нов, което оскъпява лечението. Те са изработени от различни видове материал, което определя разликата в качеството и в цената им.

Най-високият клас естетични брекети са сапфирените като Inspire Ice на Ormco и Radiance  на American Ortodontics  и керамичните  брекети  Clariti на ЗМ. Брекетите Clarity  на ЗМ имат метален слот и съчетават положителните качества на двата материала: ниското триене между дъгата и брекета на металните брекети  и естетичния вид на прозрачните брекети.

Пластмасовите прозрачни брекети са по- евтини, но те пожълтяват с времето и по-често се разлепват.

Друга основна разлика между брекетите е начина, по който дъгата се фиксира (лигира) към тях. Класическият метод е с тънка метална тел (телена лигатура) или силиконово ластиче (силиконова лигатура). Металните лигатури са по-хигиенични и по-ефективни. Силиконовите лигатури са по-красиви, защото могат да бъдат напълно прозрачни или шарени. Цветът е по избор на пациента. Те се сменят при всяко посещение на пациента.

Вторият начин да се задържи дъгата към брекета е без лигатура при т. нар. самолигиращи се брекети. Това може да е капаче (пасивно самолигиране) или клипс (активно самолигиране), който затваря дъгата в слота на брекета.

Най-използваните самолигиращи брекети са Damon брекетите на Ormco. Те са на пазара от около 12 години и до сега има шест техни модификации. Отскоро се предлагат прозрачни Damon брекети, но само за горните зъби.

При Clarity SL на ЗМ, брекетът е керамичен, с метален слот и съвсем малки метални клипсове от двете страни на брекета.

Самолигиращите брекети дават отлични резултати, но и за тях се отнася правилото, че начинът на лечението и неговата продължителност зависят от тежестта на проблема, от изпълнителността на пацинта и от уменията на лекуващия лекар.

Лингвални (вътрешни) брекети
Това са брекети, които се залепват от вътрешната страна на зъбите - откъм езика. Те са само метални, но наистина не се виждат.
Лингвалните брекети са подходящи за всички пациенти, независимо от вида на деформацията и плана на лечение. Не се препоръчват за малки деца, защото зъбите им са по-къси и няма достатъчно място за правилното позициониране на брекетите от вътрешната страна.
Качеството на получения резултат е същото като при вестибуларните брекети.
С лингвалните брекети се свиква малко по-трудно, отколкото с външните. Периода за адаптация с лингвалните брекети е 7-8 дни, докато при външните е 3-4 дни.
Те не пречат на храненето, но почистването им е малко по-продължително и изисква повече внимание.
Лингвалните брекети променят говора, но тази промяна е минимална и рядко може да бъде усетена от непрофесионалисти при обичайното общуване.
Факт е, че те се предпочитат от хора, чиято професия е свързана с много публични изяви и перфектен външен вид - актьори, модели, говорители и др.
В някои случаи може да се комбинират вътрешни брекети на горните зъби и вестибуларни естетични на долните зъби.
Най-използваните лингвални брекети са Incognito, с които работим и ние. Тези брекети са направени от златна сплав. Изработват се в лаборатория, индивидуално за всеки отделен зъб на всеки отделен пациент. Използва се специален софтуер, който планира вида и конструкцията на отделните брекети, както и извивките на дъгите, според желаното крайно положение на всеки зъб. С тези брекети имат право да работят само ортодонти, преминали специален курс на обучение.


STb - лингвални брекети от ново поколение. Те са ЗD брекети и при тях се използва права дъга. По-малки са и по-лесно се понасят от пациента. Залепват се по индиректен метод, който улеснява процеса и съкращава времето за позициониране.
Лечението с лингвални брекети е по-сложно от лечението с външни брекети. То изисква прецизна лабораторна подготовка, както и продължително и скъпо обучение на стоматолога.

Виж сертификат.

Invisalign, Clear Aligner

Това са методи за подреждане на зъбите, при които вместо брекети се използват серия от прозрачни шини (алайнери), които се слагат върху зъбите и се носят по 22 часа в денонощието, като се свалят само за хранене и миене. Тези алайнери са направени така, че да преместват зъбите стъпка по стъпка към идеалното им положение. Планирането на отделните стъпки става чрез специални компютърни програми, а изработването на алайнерите се извършва със сложна лабораторна техника.
Алайнерите са прозрачни и не се забелязват. Тъй като са много тънки, не променят говора.
Пациентите, които се лекуват с алайнери трябва да са много дисциплинирани и отговорни, да изпълняват инструкциите за носене, в противен случай лечението не може да постигне успех на 100%, ако шините не се носят достатъчно време.
При лечение с алайнери, храненето и миенето на зъбите е безпроблемно. Рискът от образуване на кариес е сведен до минимум.

Преди започване на ортодонтското лечение, задължително трябва да са излекувани всички зъби. Ако по време на лечението се наложи да се лекува зъб, може да се свали дъгата, ако е необходимо и съответния брекет и след това отново да ги поставим. Окончателните конструкции (мостове, коронки, импланти и др.), се поставят след свалянето на брекетите, за да могат да се изработят според новото положение на зъбите.

Ретенция след ортодонтско лечение

Има много видове ретайнери за горна и долна челюст, различаващи се по своя дизайн. Можем да ги разделим на две основни групи: фиксирани и снемаеми.

Фиксираните ретайнери най-често се ползват в долна челюст и представляват шина, подлепваща зъбите от кучешки до кучешки от вътрешната страна. Тези ретайнери са особено подходящи за пациенти с пародонтални проблеми, защото чрез тях се имобилизират вече подвижните зъби и при хранене дъвкателното налягане се преразпределя равномерно.

Снемаемите ретайнери са снемаема пластинка (пластмасова шина) или вакуумен ретайнер по формата и контура на вече подредените зъби. Най-често се използват вакуумните ретайнери, като те трябва да се носят по 8-10 часа в денонощието.

Препоръчителни са за млади пациенти със здрав пародонт.

Ретайнерите стабилизират и запазват добре подредените зъби в новите им позиции след приключване на ортодонтското лечение. Повечето хора носят ретенционните апарати нощем до края на живота си.

Лечението

Ортодонтското лечение е възможно независимо от възрастта. При децата възстановителните процеси са по-бързи, но възрастните по-точно спазват указанията и имат по-добра хигиена, затова лечението продължава приблизително еднакво.
Най-добре е първият преглед при ортодонт да се направи на 7 годишна възраст и той да определи дали има нужда от лечение, кога е най-добре да започне то и с какви апарати. Ако на този етап не се налага някаква намеса, добре е да се направи втора и трета консултация през 1- 1,5 години, за да се проследи смяната на зъбите и да се избере най-подходящия момент за намеса, така че с възможно по-леки апарати за по-кратко време да се постигне максимален резултат.
Снемаемите апарати (наричани още пластинки, скоби или шини), са подходящи за деца с млечно или смесено съзъбие - обикновено до 10-11 год възраст. При нужда брекети могат да се поставят и при 9-10 годишни деца, но обикновено се изчаква пробива на почти всички  постоянни зъби.
При пациенти с постоянни зъби брекетите са единствения начин зъбите да се подредят правилно и да се коригира захапката. Шините не се препоръчват, защото те имат ограничени възможности да нареждат красиво зъбите. Освен това те трябва да се носят 24 часа на ден, а малко възрастни го правят, защото им пречат на говора и храненето.
Ортодонтското лечение е продължително - около 1,5-2-2,5 год. в зависимост от конкретния случай. Причината за това е, че преместването на зъбите е свързано със стопяване на кост и с образуване на нова кост. Пълноценна нова кост може да се образува под въздействието на слаба сила, действаща постоянно за дълго време.
По време на лечението са нужни посещения за контрол и активиране на брекетите през 4, 6 или 8 седмици в зависимост от етапа на лечение. По-дългите отсъствия затрудняват и удължават лечението, но не го правят невъзможно. Понякога се налагат и извънредни посещения поради разлепен брекет, бодяща тел и др., затова най-добре е човек да се лекува там където живее.
Ортодонтското лечение не е спешно. Има ситуации, които биха се повлияли много по-добре, ако лечението започне още докато детето расте, защото чрез ортодонтските апарати разтежът може да се насочи в правилната посока. При пациенти над 14-15 години разтежа почти е приключил и възрастта вече няма значение.
Правилното време за започване е когато пациентът е убеден, че иска да има хубави зъби и е готов да се грижи за тях. Лечението трябва да се планира спрямо предстоящи продължителни отсъствия, например преместване в друг град или държава.
Запазването на получения резултат е важно колкото и самото лечение. След свалянето на брекетите задължително се слага ретенционен апарат (ретайнер), който държи зъбите докато тъканите около тях се реорганизират. Ретайнерите трябва да се носят поне колкото е продължило лечението. През този период пациентите идват през 6 месеца, за да се уверим, че всичко е наред.