# #
гр. Бургас, ул. "Княз Борис I-ви", № 2, ет. 1, каб. 4 056 536 598 , 0885700943, 0887 923 230 ivankapashova@yahoo.com

Често задавани въпроси

Какво да очаквате, когато сложите зъбни протези?


Първи ден

Протезите са Ви нови и вероятно ги усещате като прекалено големи, все едно избутват устните Ви напред. Възможно е да изпитвате затруднения в говора и да Ви се гади. Не се притеснявайте. Тези реакции са нормални и с времето отшумяват.


Втори до четиринадесети ден

Устата Ви ще свиква с протезите. Хранете се бавно и с малки хапки. Нормално е да имате повишено слюноотделяне и да усещате лигавицата в устата си болезнена и възпалена. Ако проблемът продължи няколко дни, консултирайте се с Вашия дентален лекар. Ако протезите не Ви прилягат добре или Ви причиняват болка, Вашият зъболекар може да ги коригира. Използването на фиксиращ крем ще Ви помогне да свикнете по-бързо с новите конструкции, да се храните и да се чуствате по-добре.


Какво представлява кариесът на ранното детство, как се лекува и може ли да се предотврати?

Кариесът на ранното детство е бързо, агресивно разрушаване на временните зъби, непосредствено след пробива. Ако процесът прогресира, може да се стигне до пълно разрушаване на клиничната коронка на засегнатите зъби. Обикновено се свързва с грешки в храненето - нощна консумация на мляко, чай, сокове, както и нощно кърмене. През нощта защитните функции на слюнката са силно намалени, зъбните повърхности лесно изсъхват (особено на горните предни зъби). По тях се отлагат въглехидрати от поетата храна, които бързо се разграждат от микроортанизмите до киселини. За да се избегне това, през нощта детето трябва да пие само вода. Родителите с големи количества кариесогенни бактерии могат да ги предадат на детето чрез целувка или общи прибори, още преди пробива на първия зъб. Скъпи майки, не забравяйте, че подобряването на оралното Ви здраве и намаляването на кариесогенните бактерии е предпоставка детето да не развие кариес на ранното детство. Планирайте първото посещение на детето да е до една годинка. Ще обсъдим проблемите на пробива на зъбите и възможностите за успокоение, ще получите препоръки за хранене, хигиена, ще попълним с Вас карта, която представлява лесен начин за определяне на риска от кариес. След това ще направим програма за профилактична дейност и график за изпълнение.


Кога се налага да се проведе ендодонтско (кореново) лечение ?

Кореновият канал е естествена кухина в корена на зъба, която съдържа тъкан, наречена зъбна пулпа. Ако тя се възпали, или се разпадне, организмът ще реагира. В началните етапи на възпалението е възможно да липсва болка, но по-късно се появява болка от студено или топло, или при дъвчене. Нелекуваният пулпит се превръща в гангрена, като процесът може да обхване и прилежащата кост около върха на корена. Образува се гранулом или киста. Лечението се състои в почистване на кореновия канал и запечатването му с каналопълнежно средство. Своевременната намеса увеличава шансовете за успешно провеждане на кореновото лечение.

Повторно лечение се налага поради недобро проведено лечение в миналото, което е предпоставка за образуване на грануломи и кисти. По-често процесът е безсимптомен и се открива случайно на рентгенова снимка. Затова при първото Ви посещение или периодично Ви назначаваме ортопантомография, на която можем да видим нуждата от лечение или релечение. Практиката показва, че от релечение се нуждаят повече от половината от ендодонтски лекуваните зъби.


Как се извършва кореново лечение?

Кореновото лечение протоколно се извършва под локална анестезия, за да Ви подсигурим максимален комфорт. Прави се малка дупка в зъба, за да се достигне до кореновата система, след което се премахва възпалената пулпа и се разширяват каналите посредством машинно инструментиране. На следващото посещение канала се запечатва с паста, студена или топла кондензация с Gutta Percha, в зависимост от индивидуалните особености. Ако излекуваният зъб се нуждае от избелване, то може да се направи за период от една до три седмици и след това се възстановява зъба. Понякога се налага претърпелият кореново лечение зъб да бъде покрит с обвивна корона, за да се запази. В хода на лечението е възможно да изпитвате болка и за да предотвратим това в края на посещението Ви предлагаме необходимите лекарствени средства. Ако въпреки това изпитвате болка или имате някакви въпроси, не се колебайте да ни се обадите.


Кой е предразположен към кариес?

Тъй като всеки от нас носи бактериите в устата си, всеки е изложен на риск от кариес. Хора, чиято диета включва високо количество въглехидрати и захари, са основните кандидати за кариес. Същото важи и за пациенти, които имат много пломби, защото областта около възстановената част от зъба е благоприятно място за бактериите.


Какво можем да направим за да се предпазим от развитието на кариес?

Най-добрият начин да се борим срещу кариеса е да се следват три прости правила:

1. Намалете сладкото и похапването между основните хранения. Помнете - точно тези захарни и лепкави лакомства излагат вашите зъби на по-голям риск.

2. Четкайте зъбите редовно (сутрин и вечер) и използвайте конци веднъж дневно. Кариесите най-често започват в трудни за почистване области - между зъбите и в браздите и вдлъбнатините им. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса и четкайте отвътре, отвън и по дъвкателната повърхност. Движенията трябва да са кръгови от венеца към зъба. Не пропускайте и езика. Винаги следете дали косъмчетата на четката са твърди и дали не са подгънати. Сменяйте четката за зъби поне на три месеца, за да се предпазите от реинфектиране. Купувайте пасти за зъби и води за уста съдържащи флуор (водите също помагат да се редуцират бактериите в плаката). Ако сте предразположени към образуване на кариес, Вашият стоматолог може да препоръча специален гел с висока концентрация на флуор. Може да използва и професионален противокариесен лак или силанти.

Употребата на флуор трябва да бъде препоръчана и дозирана от Вашия стоматолог. Продължителният прием на минерална вода и флуорни таблетки води до появата на флуороза.

Децата под шест години трябва да използват зъбна паста с минимално съдържание на флуор и да изплюят възможно най-голяма част след четкане, защото детските зъби в развитие са чувствителни на високи количества флуор. Не на последно място, тъй като кариесът е заболяване, което е заразно, четките за зъби не трябва да се ползват от двама души, особено от Вас и вашето дете.

3. Посещавайте стоматолога поне веднъж на шест месеца за професионално почистване на зъбния камък и зъбната плака с ултразвук и за профилактичен преглед. По време на тези прегледи откриваме начални кариеси без изявена симптоматика. Ако имате силна болка от зъб, ако зъбите Ви са много чувствителни към топло или студено, или ако забележите знаци от разрушение като бели петна, промяна на цвета на зъба или дупчица, веднага си запишете час при стоматолог. Колкото по-дълго изчаквате да проведете лечение на инфектирани зъби, толкова по-интензивно, по-продължително и по-скъпо ще е лечението. Ако пренебрегнете кариес, той прераства в пулпит и гангрена. Тези нелекувани усложнения водят до загуба на зъби.


До какво води нелекуването на млечните зъби?

Може да доведе до сериозни увреждания на намиращите се под тях постоянни зъби. Освен това, кариесът на временните зъби протича доста по-различно от това на постоянните. Временните зъби са по-слабо минерализирани и са с по-тънки слоеве емайл и дентин, поради това кориесът при тях протича много бързо и има сравнително широко разпространение.

В периода, в който предстои смяната на временния зъб с постоянен, поради резорбирането на корените на млечния зъб, зъбната пулпа се намира в състояние на замиране на основните й функции. Ето защо нейните регенеративни способности са намалени и зъбът реагира неадекватно на патологични дразнения. Това означава, че и при значителни разрушения на зъбната коронка, детето не изпитва никаква (или изпитва слаба) болка, която бързо отшумява. Това крие значителни рискове за подлежащия зародиш на бъдещия постоянен зъб.

Първият постоянен зъб, който пониква в устата на детето към 6-годишна възраст е първият кътник (шести зъб). Той израства зад петия млечен зъб и затова много често родителите го смятат за временен, не обръщат внимание на състоянието му под предтекст, че ще се сменя и се стига до сериозни усложнения. Това е груба грешка!!!

Всички детски зъби трябва да бъдат лекувани навреме, независимо дали са временни или постоянни.


Защо трябва да се лекуват кариесите на временните зъби? 

Нали след като бъдат извадени ще бъдат заменени с постоянни? Съществуват поне пет основни причини, поради които временните зъби трябва да бъдат запазени:

1. Нарушено хранене.

2. Нарушен говор.

3. Нарушена естетика.

4. Риск от лицево-челюстни деформации.

5. Риск от заболяване на подлежащия постоянен зъб.


Детето ми не си мие зъбите, какво мога да направя?

Специалистите споделят, че масово родителите се оплакват от нежеланието на детето да мие зъбите си с четка и да чисти междузъбното пространство с конец. Експертите обаче силно препоръчват родителите да не правят отстъпки относно оралната хигиена. Миенето на зъбите не е въпрос на избор. За малките деца да мият зъбите си е трудно и дори досадно, необходима е помощ от страна на родител. Препоръчително е в минутите пред огледалото успоредно със задължението да се въведе и занимателен елемент. Ведрото настроение на родителя, положителната атмосфера и интересната четка могат само да помогнат.

Имайте предвид, че детето до шестгодишна възраст няма развити фини моторни умения. Едва на десет години то ще е в състояние да борави с конеца за зъби.

Миенето на зъбки изисква концентрация от страна на детето. Това не може да се случи, ако то е уморено. Предвидете хигиената на устата да става в подходящ за него час след последното хранене.

Оставете детето на петгодишна възраст само да избере пастата си за зъби при пазаруване. Същото се отнася и за четката за зъби. Насочвайте се към светли, ярки цветове и четки с декорации.

Търсете начин да мотивирате детето си: например да получава стикер за миене или нова звезда в таблицата за добро дете...

Не забравяйте, че личният пример е най-важната мотивация. Можете заедно да си миете зъбите, като позволявате детето да Ви гледа какво правите и да повтаря. След като приключите със своите зъби, помогнете му, като доизмиете и неговите.


Противопоказана ли е бременността за лечение на зъбите?

Становището на съвременната медицина е, че във всеки период на бременността денталното лечение не е противопоказано. Ползата от диагностиката, профилактиката и лечението, включително използването на локални анестетици, значително надхвърля риска, свързан с евентуалните усложнения, които биха настъпили, ако не се проведе лечение. Бременните жени с нелекуван пародонтит имат седем пъти по-висок риск да родят преждевременно недоносено бебе. Подобряването на зъбното здраве на майката е предпоставка детето да не развие кариес на ранното детство.